top of page
Poza scriitoruluiAvocat Andreea Cimpoca

Modificările aduse OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Folosirea telefonului mobil în timpul deplasării și blocarea traseului tramvaiului – sancțiuni


Având în vedere împrejurările sociale actuale, locul central în materia reglementărilor legislative este ocupat de normele privind diferite măsuri adoptate în contextul pandemiei Covid-19. Cu toate acestea, trebuie avută în vedere și modificarea celorlalte norme, a căror nerespectare atrage, de asemenea, diferite sancțiuni.


Astfel, la data de 9 aprilie 2020, a fost republicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, textului de lege fiindu-i aduse următoarele modificări:


Referitor la folosirea telefonului mobil în timpul deplasării pe drumurile publice


Potrivit art. 36 alin. (3): ”Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip "mâini libere"”.


Sancțiune:

· amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă), atunci când este sărvârșită concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

· amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă).

· pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de 4 puncte de penalizare.


Referitor la obligația conducătorilor de a lăsa liber traseul tramvaiului


Probabil că această modificare s-a impus în urma incidentului petrecut în vară pe drumurile publice din București, între un posesor de auto marca BMW și un tramvai, caz intens mediatizat (vezi video).


Astfel, din interpretarea art. 99 alin. (1) pct. 10, conducătorul de vehicul, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, are obligația de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă.


Sancțiune:

· amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni (2 sau 3 puncte-amendă).

Din interpretarea art. 100 alin. (1) pt. 9, conducătorul vehiculului, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, are obligația de a circula pe un singur şir, indiferent de direcţia de deplasare, într-o intersecţie în care circulă şi tramvaie şi de a lăsa liber traseul tramvaiului atunci când spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două şiruri.


Sancțiune:

· amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă).

Din interpretarea art. 108 alin. (1) lit. b), reiese obligația conducătoruluil vehiculului de a respecta semnificaţia indicatorului "ocolire", instalat pe refugiul staţiilor de tramvai, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, în cazul în care staţiile celor două mijloace de transport călători coincid.


Sancțiune:

· pe lângă sancţiunea amenzii, aplicarea unui număr de 3 puncte de penalizare.

Prin urmare, având în vedere modificările aduse OUG nr. 195/2020 și obligațiile impuse conducătorilor odată cu aceste modificări, precum și sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării, este recomandat să avem în vedere un sfat auzit deseori înainte de a porni la drum: ”condu prudent!”


3.592 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page